Tarvikemotti.com

Kardaaniakselin rakentaminen

Olemme keränneet tähän hieman tietoa kardaaniakseliston rakenteluun osista, joita kauppaamme. Viittaamme tekstissä oheiseen kuvaan.

Lähtekäämme liikkeelle vaihteistosta. Ensimmäisenä tarvitaan ”Split yoke” eli vaihteiston yoke, jossa on liuku (1. kuvassa). Näitä löytyy yleisimpiin jenkkilootiin heti hyllystä, muita malleja hieman pidemmällä toimitusajalla.

”Weld yoken” (2. kuvassa) kiinnittämiseen tarvitaan väliin ensimmäinen ristikko (3. kuvassa).

Ristikko on yleensä viritetyissä vehkeissä ns. ”1350-sarjalainen”. Sen koko on 30mm kuppi ja 92mm pituus. Meiltä löytyy myös muita kokoja, joita pystyy yhdistelemään soviteristikoilla.

Weld yoke (2. kuvassa) on haarukka, joka hitsataan kiinni kardaaniputkeen (4. kuvassa). Meiltä löytyy 3″ putkeen sopivaa ”1350” haarukkaa, sekä 2,5″ putkelle sopivaa ”1310” haarukkaa (27x22mm ristikolle).

Kauppaamiemme kardaaniputkien pituus on 1500mm.

Putken toiseen päähän hitsataan toinen Weld yoke. Jenkkiautoissa perässä on kiinteä vastahaarukka, joten Weld yoke tulee siihen kiinni suoraan ristikon avulla.

Esim. Hiacen perää käytettäessä tarvitaan ”Flange yoke” eli perän laippa (5. kuvassa). Perän yokea löytyy ”1350” ja ”1310” ristikoille. Tämä on tarkoitettu alunperin mm. Ford 8,8″ perään, joten Hiaceen joutuu sorvaamaan keskitysrinkulan, sekä kasvattamaan perän laipan ulkohalkaisijaa hitsattavalla rinkulalla. Tämän jälkeen vielä laipan pinta oikaistaan ja porataan läpireiät.

BMW:ssä ja MB:ssä ei ole liukua, joten meiltä löytyy siihen liukuosa (6. kuvassa), joka voidaan asentaa esim. kardaanin takapäähän. Huomioi, että tämä vaatii ”1350” ristikon ja 3″ kardaaniputken.

Valmis kardaani kannattaa aina tasapainottaa esim. Tammer Dieselillä.

Mikäli päädyt tekemään kardaanin vanhoista osista, joiden laadusta et ole varma, suosittelemme aina lisäämään kardaanilenkin, joka estää akselia tulemasta tupaan täystuhon sattuessa.